Diagnostiek
en advies

Je loopt vast in je leven.
Je weet niet waar dit door komt.
Je merkt dat je moeite hebt met nieuwe dingen leren.
Jij of mensen in jouw omgeving denken dat je misschien een (verstandelijke) beperking hebt.
Je kunt je aanmelden voor psychodiagnostisch onderzoek bij MEE Plus.

 

MEE Plus ondersteunt mensen met een:

– Verstandelijke beperking
– Autisme
– Lichamelijke beperking
– Niet aangeboren hersenletsel
– Chronische ziekte

 

Het onderzoek

We voeren een gesprek over hoe het met je gaat.
We kijken naar wat je zelf kan en waar je eventueel hulp bij nodig hebt.
Daarnaast kijken we hoe het vroeger met je ging.
Ook belangrijk zijn jouw wensen voor de toekomst.
Om te kijken of je moeite hebt met leren, doe je een intelligentietest (IQ test).
Vaak vragen we ook nog om vragenlijsten in te vullen.
De uitkomsten van het onderzoek schrijven we in een verslag.
In het verslag geven we je adviezen voor de toekomst.
Dit verslag is voor jou.
In een gesprek leggen we uit wat er in het verslag staat.

Informatie voor de aanmelder

Bij MEE Plus wordt psychodiagnostisch onderzoek gedaan naar intelligentie en adaptief functioneren bij cliënten van alle leeftijden bij wie een vermoeden is van een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. Wanneer er specifiek onderzoek nodig is naar het bestaan van een psychiatrische stoornis, zoals een autismespectrumstoornis of ADHD, dan zult u in de meeste gevallen worden doorverwezen. Bij cliënten die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen kan een niet-verbale intelligentietest worden afgenomen. Voor het gesprek is dan wel een tolk nodig. Afhankelijk van de hulpvraag van de cliënt, naaste(n), begeleider en/of aanmelder wordt een beeld gevormd van de mogelijkheden van de cliënt en gekeken wat er nodig en/of passend is aan ondersteuning.

Aanvullend kan er onderzoek worden gedaan naar:
• Het sociaal en emotioneel functioneren
• Persoonlijkheidskenmerken
• Arbeidscapaciteiten

Het psychodiagnostisch onderzoek bestaat uit een gesprek, een intelligentietest en eventuele vragenlijsten. Na aanmelding krijgt u hier meer informatie over. Van het onderzoek wordt een verslag geschreven met adviezen. Dit verslag is voor de cliënt en geeft inzicht in de eigen mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften. Ook kan het verslag bijvoorbeeld worden gebruikt als onderbouwing voor de aanvraag van een Jeugdwet-, WMO- of Wlz-indicatie.

De cliënt dient op de hoogte te zijn van de aanmelding voor onderzoek en geïnformeerd te worden over de inhoud. Schriftelijke toestemming van de cliënt is nodig om aangemeld te kunnen worden. Op basis van de informatie bij aanmelding wordt een inschatting gemaakt of diagnostiek bij MEE Plus passend is. In dat geval ontvangt de cliënt een bevestiging van de aanmelding voor diagnostiek. Het psychodiagnostisch onderzoek bij MEE Plus wordt bekostigd door de gemeente en aan de cliënt wordt geen eigen bijdrage gevraagd. 

Aanmelden

Na aanmelding volgt er altijd een beoordeling van de medewerker diagnostiek alvorens jouw aanmelding in behandeling wordt genomen. Zo wordt er beoordeeld of een psychodiagnostisch onderzoek meerwaarde heeft voor jouw vragen en jouw situatie, of van diegene die jij aanmeldt.

 

 

Regio Midden-Holland

Inwoners van Gouda, Krimpenerwaard, Zuidplas, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk kunnen voor aanmelding bellen of mailen naar het servicebureau van MEE Midden-Holland Telefoon: 0182 520 333 E-mail: servicebureau.mh@meeplus.nl

Bij het servicebureau werken geen begeleiders. Een medewerker van ons servicebureau zal u een aanmeldformulier toesturen. Nadat u het ingevulde aanmeldformulier heeft teruggestuurd, zal een medewerker van het servicebureau u mailen of bellen. Zij kunnen nog extra vragen stellen.

Als we alles ingevuld hebben ontvangen, dan wordt de aanmelding besproken. U krijgt een brief als u definitief bent aangemeld voor onderzoek. U wordt dan op de wachtlijst gezet.

Onderzoek bij MEE kost geen geld. Het onderzoek kost u ook geen eigen risico van de zorgverzekering. U heeft geen brief van de huisarts nodig voor onderzoek bij MEE

Regio Gelderse Poort

Vul het formulier in op de website van de regio Gelderse Poort om diagnostisch onderzoek aan te vragen.
Link naar het formulier

Meer informatie of vragen
Neem gerust contact met ons op:
T 088 123 7100
info@meegeldersepoort.nl

Regio Molenlanden/Gorinchem

Inwoners van de Gemeente Gorinchem en van de gemeente Molenlanden kunnen aangemeld worden bij Diagnostiek Alblasserwaard. Het onderzoek vindt plaats in het MEE- gebouw aan de Spijksedijk 28, 4207 GN in Gorinchem. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig voor het onderzoek en er zijn geen kosten verbonden aan het onderzoek.
HIER vind je het aanmeldformulier Diagnostisch Onderzoek. Wil je niet jezelf, maar een familielid of iemand anders aanmelden? Dan kan dit alleen als je deze toestemmingsverklaring invult.

Meer informatie of vragen
Neem gerust contact met ons op:
T 088 123 7100
servicebureau@meeplus.nl

Regio Drechtsteden

Inwoners van Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht kunnen aangemeld worden bij Diagnostiek Drechtsteden. Inwoners van Sliedrecht kunnen aan de sociaal team- medewerkers van het bonkelaarhuis vragen of zij in aanmerking komen voor diagnostisch onderzoek van MEE. Het onderzoek vindt plaats in het MEE- gebouw aan de Johan de Wittstraat 40a, 3311 KJ in Dordrecht. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig voor het onderzoek en er zijn geen kosten verbonden aan het onderzoek.
HIER vind je het aanmeldformulier Diagnostisch Onderzoek. Wil je niet jezelf, maar een familielid of iemand anders aanmelden? Dan kan dit alleen als je deze toestemmingsverklaring invult.

Meer informatie of vragen
Neem gerust contact met ons op:
T 088 123 7100
servicebureau@meeplus.nl