MEE Inclusie 
Projecten

MEE maakt werk van een inclusieve samenleving waarin iedereen ertoe doet en die mensen insluit in plaats van uitsluit. Daarvoor is het nodig dat mensen kunnen meedoen, ook als je een beperking of een chronische ziekte hebt.

Kortom: MEE wil meedoen mogelijk maken. Dat kunnen we niet alleen. We werken graag met andere organisaties samen om de samenleving toegankelijker te maken. Dat doen we in projecten gericht op participatie van mensen met een beperking. Samen halen we drempels weg, zodat mensen kunnen meedoen.

 

 

 

Wat zijn inclusieprojecten?

Met inclusieprojecten zetten wij ons ervoor in dat iedereen actief kan meedoen in de samenleving. MEE realiseert deze projecten samen met andere organisaties, zowel in de commerciële als in de publieke sector.

Het gaat om landelijke, regionale en lokale projecten. Samen ondersteunen we mensen op allerlei levensgebieden. We helpen hen onder meer verder op het gebied van werk, wonen, sport, vervoer en geld. Mensen met elkaar leren omgaan en met hun beperking. Voor uitvoerende instanties zorgt dit voor minder hulpvragen en dus voor minder kosten.

 

 

MEE Bruggenbouwers

MEE Bruggenbouwen ondersteunt mensen die niet altijd op eigen kracht mee kunnen doen aan de samenleving.

Iedereen heeft andere mensen nodig. Om mee te praten, om gezellige dingen mee te doen, om iets voor elkaar te kunnen betekenen. Al die mensen samen noem je het sociale netwerk. Ieder mens heeft anderen nodig om mee te kunnen doen. Het hebben en houden van een sociaal netwerk gaat niet altijd vanzelf. Dan is het handig dat iemand met u meekijkt en meedenkt over wat er moet gebeuren om een sociaal netwerk op te bouwen of te versterken.

Meedoen mogelijk maken

De methode MEE Bruggenbouwen van MEE Plus ondersteunt mensen die niet altijd op eigen kracht mee kunnen doen aan de samenleving. Het gaat om mensen die iemand nodig hebben om drempels weg te nemen. Of u nu een beperking hebt, chronisch ziek bent of een mantelzorger bent.

De Bruggenbouwer ondersteunt bij het uitbreiden van de contacten vanuit en dichtbij uw eigen kring. Zo leren mensen elkaar beter kennen en hebben ze meer begrip voor elkaar. De Bruggenbouwers helpen u bij allerlei zaken zoals vrijetijdsbesteding, zelfstandig reizen of een praatje maken met de buren. Ze verlagen drempels door u en anderen met elkaar in contact te brengen. Die contacten maken het voor u makkelijker om mee te (blijven) doen in uw buurt en vriendenkring.

In de praktijk


Het werkt en dat blijkt uit de voorbeelden zoals Shanna en meneer Ahmed:

  • Shanna, een meisje van 8 jaar kent weinig andere meisjes in de buurt. Omdat zij naar een andere school gaat dan de meeste kinderen uit haar wijk is het lastiger om vriendinnetjes te maken. Samen met de bruggenbouwer is er een plan gemaakt hoe zij contact kan leggen en kan houden met andere meisjes die in haar buurt wonen.
  • Meneer Ahmed is door de bruggenbouwer ondersteund in het lezen en schrijven en heeft hierdoor zelfvertrouwen gekregen. Dit is precies wat hij nodig had om zich aan te melden bij het ROC om Nederlands te gaan leren. Hij zit nu in een klas waar hij diverse contacten opdoet en heeft het er naar zijn zin.

Een bruggenbouwer ondersteunt u bij het maken en uitvoeren van een plan zodat u en/of uw kinderen mee kunnen (blijven) doen. Deze samenwerking duurt gemiddeld 20 weken en u spreekt af wat het resultaat moet zijn na deze periode. Samen gaat u dan aan de slag. Een consulent van MEE Plus koppelt u of uw gezin aan een bruggenbouwer, passend bij uw situatie en hulpvraag. Onze consulent begeleidt de bruggenbouwer.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met:
Michelle Coenen Expertisecentrum Regio Gelderse Poort

Aanmelden als vrijwilliger?
Als bruggenbouwer leer je mensen om mee te doen. Je coacht mensen die zich in een sociaal kwetsbare situatie bevinden in het versterken en/of uitbreiden van hun netwerk of je ondersteunt hen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, zodat meedoen in het maatschappelijke verkeer mogelijk wordt.

Onze diensten

Onafhankelijke cliëntondersteuning voor mensen met een beperking
(WMO en WLZ)

Lees meer

MEE Mantelzorgondersteuning 

Lees meer

Diagnostiek & consultatie Gedragsdeskundigen 

Lees meer

Netwerkcoördinatie
(Integrale vroeghulp, Autisme, Niet aangeboren Hersenletsel)
 

Lees meer

Inclusieprojecten

Lees meer

MEE Matchingsunit

Lees meer