Mediawijsheidmanifest overhandigd voor leuk online leven van jongeren met een licht verstandelijke beperking

 

In november 2019 is in Beeld en Geluid in Hilversum het Mediawijsheidmanifest overhandigd aan minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink. ‘Ook mensen met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven.’ Dat is de boodschap die Netwerk Mediawijsheid samen met meer dan 500 zorgorganisaties, beroepsprofessionals en betrokkenen meegeeft met de overhandiging van het manifest. Zij maken zich sterk voor een betere ondersteuning in het mediagebruik van jongeren met een (licht) verstandelijke beperking (LVB). Zij kunnen veel plezier en profijt hebben van media. Maar het gaat te vaak mis. Deze groep is oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, shame sexting en grooming. Door het manifest te tekenen maken meer dan 500 zorgorganisaties, professionals en andere betrokkenen zich sterk voor een leuk online leven voor jongeren met een verstandelijke beperking. Offline is geen optie meer.

Urgentie goede ondersteuning
Internet is een belangrijk onderdeel van het leven in de huidige maatschappij. Steeds meer zorginstellingen en -professionals zien dat mensen met een verstandelijke beperking door toenemende (complexe) digitalisering achterop dreigen te raken. Digitale inclusie door middel van mediawijsheid en digitaal burgerschap zijn dus van cruciaal belang. Een betere ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking is daarom nodig. Niet alleen om hen te behoeden voor de risico’s, maar ook om hen te kunnen laten profiteren van de kansen van media.

Uitreiking Special Media Awards
Amerpoort, één van de zorginstellingen die zich inzet voor een leuk online leven voor jongeren, organiseerde samen met andere zorgaanbieders en Netwerk Mediawijsheid de eerste landelijke Special Media Awards. Dit is een prijsuitreiking voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Uit een groot aantal inzendingen koos een vakjury 7 winnaars in categorieën als ‘Beste Vlogger’, ‘Beste Instagram Account’ en ‘Beste Multi Media Team’.

Politieke agenda
Ook MEE heeft het Mediawijsheidmanifest ondertekend. Om te kunnen zorgen voor structurele, dagelijkse ondersteuning in het mediagebruik moet het onderwerp hoger op de politieke agenda komen. Daarom zijn meer handtekeningen nodig, aldus het netwerk Mediawijsheid. Het manifest is te vinden via http://mediawijzer.net/manifest.

‘Ook mensen met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven.’