Rustig in quarantaine zonder woonoverlast? Tips van Buurtbemiddeling

 

De afgelopen weken zijn turbulent geweest. De coronacrisis en de maatregelen die het Kabinet in verband daarmee heeft afgekondigd, doen een groot beroep op ons aanpassingsvermogen.

Wij vinden het belangrijk dat u en uw buren in deze nare tijd zo prettig mogelijk wonen. In een buurt waar bewoners elkaar gedag zeggen en elkaar een helpende hand bieden, is het fijner en veiliger wonen. Helaas komen irritaties tussen de buren in alle buurten voor. Vooral nu de meeste buren noodgedwongen thuis zijn is de kans groot dat u meer van elkaar opmerkt. Onuitgesproken irritaties leiden makkelijk tot conflicten.

Eenvoudige en effectieve tips, houd hierbij de maatregelen van het RIVM in acht: 

 • Groet uw buren.
 • Maak af en toe een praatje en vraag hoe het met ze gaat.
 • Houd extra rekening met elkaar in deze tijd. De meeste buren zijn noodgedwongen thuis en een deel volgt zijn werkritme, in eigen huis of genoodzaakt buitenshuis. Het is op dit moment voor iedereen prettig om zowel activiteiten in huis te kunnen doen als te rusten.
 • Zet gerust overdag muziek aan, maar denk hierbij aan het volume. Uw buren hebben misschien ook een andere muzieksmaak.
 • Gaat u een klus in of rond huis oppakken? Maakt dit herrie? Vraag dan aan de buren op welk moment dit het minst stoort.
 • Heeft u kleine kinderen? Werken uw buren vanuit huis of volgt het buurmeisje een online les? Kijk of u wat activiteiten op elkaar af kunt stemmen en zo elkaar kunt ondersteunen. Als uw buurmeisje haar les volgt, kun u bijvoorbeeld een rustig spelletje met uw kinderen doen.
 • Hoort u uw buurjongetje huilen? Blaft de hond van de buren? Bedenk dat dit een onzekere tijd is voor iedereen, probeer begripvol te zijn.

Wat kunt u tegen woonoverlast doen? 

Buren willen uw woonplezier niet bederven. De buren weten soms niet eens dat zij u storen. En als u niets zegt, gaat de overlast door. Ga daarom snel in gesprek, want kleine irritaties kunnen groter worden als u er niet over praat. De ervaring leert dat snel actie ondernemen door een vriendelijk gesprek met de buren, erger kan voorkomen. Maak duidelijke en realistische afspraken met elkaar en zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.

 Tips voor het gesprek met uw buren: 

 1. Zorg dat u weet wat u wilt zeggen. Schrijf van te voren op waar u last van heeft en wat u de buren wilt vragen.
 2. Vertel uw buren dat u wilt praten en zoek een moment dat jullie beide uitkomt.
 3. Vertel rustig en kort waar u last van heeft, aan de hand van voorbeelden. Vertel ook wat de gevolgen daarvan voor u zijn (bijvoorbeeld dat u niet kunt slapen). Vraag uw buren wat ze daarvan vinden en luister naar het antwoord.
 4. Vraag of de buren misschien ook last hebben van u. Luister naar elkaar en probeer u te verplaatsen in uw buren. Als u dingen niet begrijpt, vraag dan naar het hoe en waarom.
 5. Klaag niet alleen, maar zoek samen naar een oplossing. Als u bereid bent om uzelf in elkaars standpunten te verdiepen, is de kans op een oplossing groter.
 6. Maak concrete en realistische afspraken met elkaar en zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om tot een oplossing te vinden.
 7. Voorkom ruzie. Wanneer dat toch gebeurt, probeer het dan zo snel mogelijk bij te leggen.

Buurtbemiddeling

Komt u er samen niet uit?

Schakel buurtbemiddeling in voor advies en ondersteuning. Buurtbemiddeling is erop gericht om buren in gesprek te brengen zodat zij hun conflict onderling kunnen bespreken en oplossen.

Mail ons via buurtbemiddeling@meeplus.nl (en vermeld uw woonplaats) of bel 078-7508969

Of kijk voor meer informatie op:

Buurtbemiddeling